Ναοί, Μονές και ξωκλήσια του Δήμου

Ο Δήμος Ζηρού στην προσπάθειά του να αναδείξει και να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, κατέγραψε -σε μία πρώτη φάση- με τη βοήθεια της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Ναούς, μονές και τα κατανυκτικά ξωκλήσια που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου και μέσα από την ιστορικότητά τους αλλά όχι μόνο,  αποτελούν έναν ανεκτίμητο θρησκευτικό και πολιτιστικό θησαυρό για τον τόπο μας.

Τα περισσότερα από αυτά τα θρησκευτικά μνημεία δεν διακρίνονται μόνο για την αισθητική τους, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και αριστουργήματα στον τομέα της αρχιτεκτονικής, κάτι που τα καθιστά και θαυμαστά έργα τέχνης.

Οι εκκλησίες, οι μονές και τα ξωκλήσια που καταγράφηκαν, χρονολογούνται πριν από τον 19ο αιώνα. Έχουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και διαδρομή και συνδέονται με ιστορικά γεγονότα, μάχες και απελευθερώσεις, ενώ όταν οι κοινωνικές περιστάσεις το απαιτούσαν, επιτέλεσαν σπουδαίο κοινωνικό και θεάρεστο έργο, είτε στηρίζοντας οικονομικά και πνευματικά τις τοπικές κοινωνίες, είτε ως χώροι λατρείας και θρησκευτικής κατάνυξης.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτά τα ξεχωριστά κομμάτια της τοπικής κοινωνίας και παράδοσης, δεν έτυχαν της πρέπουσας προσοχής και να δεν προσέλκυσαν ιδιαίτερο τουριστικό και προσκυνηματικό ενδιαφέρον παρά μόνο των πιο επίμονων περιηγητών και προσκυνητών.

Σε μία εποχή όμως που ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός βρίσκεται σε άνθηση, ο Δήμος Ζηρού επιδιώκει την ανάδειξή τους, μέσα από την ενημέρωση αλλά και την διοργάνωση δράσεων, σε συνεργασία πάντα με τη Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, την Μητρόπολη Ιωαννίνων όσον αφορά την Δ.Κ. Πολυσταφύλου και τις τοπικές ενορίες με στόχο την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό πάντα με την παράλληλη αξιοποίηση και ανάδειξη άλλων αξιόλογων ιστορικών μνημείων και χώρων ιδιαίτερου φυσικού κάλους της περιοχής μας.

Παραθέτουμε ανά ενορία τις Μονές, τους Ναούς και τα ξωκλήσια του Δήμου