Άκρως ενδιαφέρουσα και η νέα ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού

ΗμερίδαΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η νέα ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 29 Μαρτίου στο Θεσπρωτικό το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας.
Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γκάρτζιος ο οποίος επισήμανε και την ανάγκη -λόγω εποχής- προληπτικής αγωγής στα αιγοπρόβατα, για τον καταρροϊκό πυρετό με τη χρήση εντομοαπωθητικών.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής κάλεσε τους κτηνοτρόφους να σπεύσουν άμεσα για τη δήλωση των σταυλικών εγκαταστάσεων, ενώ όσον αφορά τα προβλήματα που παρατηρούνται στην αγροτική οδοποιία τόνισε ότι αυτά θα αντιμετωπισθούν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Επίσης αναφέρθηκε στην πιστοποίηση για δηλώσεις ΟΣΔΕ που αναμένει ο Δήμος Ζηρού.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας κ. Αναστάσιος Γάτσιος, αναφέρθηκε στη σωστή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για την ασφάλεια των αγροτών αλλά και το περιβάλλον και γνωστοποίησε την αριθ. πρωτ. 8197/90920/22-7-2013 (ΦΕΚ Β ́1883) κοινή Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία απαιτείται Πιστοποίηση γνώσεων και κατάρτιση επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων» με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Hmerida 010Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην εξής διεύθυνση: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Anakoinosi_Pistopoihshs.pdf.
Ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Πρέβεζας, γεωπόνος κ. Χαράλαμπος Πάνης, αναφέρθηκε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και το νέο καθεστώς των επιδοτήσεων, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις για την βασική ενίσχυση λήγουν στις 15 Μαΐου 2015 και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κάποια παράταση.
Για την αδειοδότηση και την ορθή διαχείριση των σταυλικών εγκαταστάσεων μίλησαν οι γεωπόνοι κ.κ. Κοτσαρίνης Μιχαήλ και Κορωναίος Θεόδωρος.
Μετά το τέλος των σχετικά ολιγόλεπτων ομιλιών, η ημερίδα συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις των γεωκτηνοτρόφων, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα στους ομιλητές να απαντήσουν σε πιο εξειδικευμένα θέματα και να λύσουν πολλές από τις απορίες.
Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, την ημερίδα παρακολούθησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και δεκάδες γεωκτηνοτρόφοι.