Η μοναδικότητα του “Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης” αναδείχτηκε μέσα από ημερίδα που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Αχιλλέας Ρίζος: “Με την περαιτέρω αξιοποίησή του δημιουργούνται σημαντικές προϋποθέσεις ανάπτυξης”

Ο αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Ρίζος

Ο αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Ρίζος

Είναι επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο που είναι η διαφύλαξη και αειφορική διαχείριση της ιστορικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας.

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης είναι ένα έργο θαυμαστό, αρχαίας τεχνολογίας, μια υπερκατασκευή μήκους 50χλμ. η οποία παρουσιάζει πανελλήνιο και ίσως και διεθνές ενδιαφέρον. Εντυπωσιακό είναι επίσης το φυσικό φαινόμενο του Κοκκινόπηλου. Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης και πηγές Αγίου Γεωργίου, Κοκκινόπηλος και λίμνη Ζηρού, αποτελούν ‘δυνατά σημεία’ του Δήμου μας.

Ως δημοτική αρχή επιδιώκουμε -και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση- για την αξιοποίηση κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και τουριστών”. Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών Δήμου Ζηρού, κ. Αχιλλέας Ρίζος, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του δημάρχου κ. Καλαντζή Νικόλαου, στην ημερίδα με θέμα το: “Ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης” την οποία διοργάνωσε το Σάββατο 28 Μαΐου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στο πλαίσιο της Δράσης: “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Και ο κ. Ρίζος πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε τη σημαντικότητα και την αξία, της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού και για τον λόγο αυτό ημερίδες όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία.

IMG_4812Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίτευξη αρμονικής συμβίωσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προϋποθέσεις για πολύπλευρη ανάπτυξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου κ. Ρίζος Χρήστος

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου κ. Ρίζος Χρήστος

Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε στην ημερίδα η υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας κα Νάστου Μαριάννα, η οποία κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ενημέρωσε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας και για τις δράσεις πεδίου στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και τον Κοκκινόπηλο. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου κ. Ρίζος Χρήστος μίλησε για το “Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και την Δρακότρυπα”, κάνοντας ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο και στην περιοχή, εμπλουτίζοντας το με στοιχεία της ιστορίας, της λαογραφίας και της θρησκευτικής παράδοσης.

Στο γεωλογικό παρελθόν της περιοχής του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και την γεωδιαδρομή Άγιος Γεώργιος – Κοκκινόπηλος, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του Ι.Γ.Μ.Ε. Ηπείρου κ. Νικολάου Ευάγγελος, ο οποίος χαρακτήρισε το Ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης “ασύγκριτο πλεονέκτημα’ για την περιοχή.

Η υπεύθυνη του ΚΠΕ Φιλιππιάδας κα Νάστου Μαριάννα

Η υπεύθυνη του ΚΠΕ Φιλιππιάδας κα Νάστου Μαριάννα

Αναφορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης, έκαναν οι κες Μπάρκα Πολυξένη και Πεταρούδα Γεωργία, αρχαιολόγοι Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. (Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.nicopolis-aqueduct.gr/ )

Το πρόγραμμα της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής και τονίστηκαν οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, έκλεισε με θεματική ξενάγηση. Οι παραβρισκόμενοι επισκέφτηκαν τον Άγιο Γεώργιο, ξεναγήθηκαν στο σωζόμενο τμήμα των καμαρών, στο δίκτυο μεταφοράς του νερού και στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου όπου βρίσκονται οι πηγές.

Η αρχαιλόγος κα Πεταρούδα Γεωργία

Η αρχαιλόγος κα Πεταρούδα Γεωργία

Ο υπεύθυνος του ΙΓΜΕ Ηπείρου κ. Νικολάου Ευάγγελος

Ο υπεύθυνος του ΙΓΜΕ Ηπείρου κ. Νικολάου Ευάγγελος

Η αρχαιολόγος κα Μπάρκα Πολυξένη

Η αρχαιολόγος κα Μπάρκα Πολυξένη

Στιγμιότυπο από τον χώρο της ξενάγησης

Στιγμιότυπο από τον χώρο της ξενάγησης

Δημοσιεύτηκε σε: