Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε όλο τον Δήμο Ζηρού

IMG_5766Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την δέουσα επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες του Δήμου Ζηρού.

Στην έδρα του Δήμου τη Φιλιππιάδα, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Μπιζανίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους επισήμους και τον κόσμο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενέσιου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και η παρέλαση των μαθητριών και μαθητών.

Τις εκδηλώσεις στο Θεσπρωτικό παρακολούθησε και τίμησε με την παρουσία του, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόαλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, ο αντιδήμαρχος κ. Ρεμπής Ζήκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πάντος Δημήτριος, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

IMG_5727Τις εκδηλώσεις στη Φιλιππιάδα τίμησαν με την παρουσία τους οι δύο Βουλευτές του Ν. Πρέβεζας ο κ. Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γιαννάκης Στέργιος από τη Ν.Δ. οι οποίοι κατέθεσαν και στεφάνια στη μνήμη των Μπιζανομάχων. Στεφάνια κατέθεσαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γκάρτζιος Χρήστος για τον Δήμο Ζηρού και την Εθνική Αντίσταση, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Ε. Φιλιππιάδας κα Χουλιάρα Ευαγγελία, ο κ. Γιολδάσης Βασίλειος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο κ. Παντελής Ζέρης ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, των Σχολείων της Φιλιππιάδας και άλλων φορέων.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων στη Φιλιππιάδα ήταν η κα Κίκη Βασιλική Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στο Θεσπρωτικό ο κ. Φίντζος Γεώργιος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο.


Δήλωση Δημάρχου

IMG_5758Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζή σε δήλωσή του, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αναφέρει: «Σήμερα, γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, η οποία αποτελεί σταθμό στη νεώτερη ιστορία του έθνους μας.

Ενωμένος ο λαός μας φώναξε ένα ισχυρό και αταλάντευτο ‘ΟΧΙ’ στη φασιστική πρόκληση και διεκδίκησε σθεναρά τα δικαιώματά του για ελευθερία απέναντι στον κατακτητή.

Οι πολεμιστές του ‘ΟΧΙ’ θυσίασαν τη ζωή τους για υψηλά ιδανικά όπως η ελευθερία, η ειρήνη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχουμε ιερό χρέος να διδαχθούμε από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν μας και να αντλήσουμε την απαραίτητη δύναμη ώστε να παλέψουμε στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε.

Σήμερα καλούμαστε να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον και με τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια που μας αξίζει, τον ρεαλισμό και την ψυχραιμία που απαιτούν οι περιστάσεις και αρμόζει σε μια ώριμη Δημοκρατία, να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Καλούμαστε να προχωρήσουμε μπροστά με συνεννόηση και συνεργασία. Αυτό αποτελεί χρέος απέναντι στους αγωνιστές του 1940, αλλά και ευθύνη απέναντι στις νεώτερες γενιές”.

Εκτός των Βουλευτών του Ν. Πρέβεζας που προαναφέραμε και του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, τις εκδηλώσεις στη Φιλιππιάδα, παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρίζος Αχιλλέας, Παπαβασιλείου Βασίλειος, Γκάρτζιος Χρήστος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, ο πρώην Δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης Δημήτριος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κάλλης Θεόδωρος, κ. Κατραχούρας Κωνσταντίνος, κα Καραπάνου Αναστασία, κα Γάλλιου Μαρία, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιππιάδας κα Χουλιάρα Ευαγγελία, ο περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας κ. Γιολδάσης Βασίλειος, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Συμβουλίων και πλήθος κόσμου. Δημοτικοί σύμβουλοι παραβρέθηκαν και σε εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων σε όλο τον Δήμο Ζηρού.

Δημοσιεύτηκε σε: