ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 9/9α –ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε

Με αφορμή τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας σε δασικές, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, γνωρίζουμε στους δημότες-κατοίκους μας τα εξής:

  1. Η καύση γεωργικών εκτάσεων επιτρέπεται άνευ αδείας της Πυρ/κής Υπηρεσίας μόνο υπό των προϋποθέσεων όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αριθ.9 και 9α Πυρ/κή Διάταξη. Σε περίπτωση που η φωτιά διαφύγει από τον έλεγχο του υπαίτιου πρόκλησης αυτής, αυτός διώκεται αυτεπάγγελτα από την Πυρ/κή Υπηρεσία με την ποινική διαδικασία του αυτοφώρου (266 Π.Κ.) και οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

  2. Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διερεύνησης του εγκλήματος του εμπρησμού, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, έχει προβεί στη διασύνδεση με την βάση γεωχωρικών δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με αποτέλεσμα ότι δια μέσου της βάσης γεωχωρικών δεδομένων, έχει τη δυνατότητα αφενός να λαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες αγροτεμαχίων (α/α αγροτεμαχίου, τοποθεσία, έκταση, καλλιέργεια, ιδιοκτήτη ενοικιαστή, τηλέφωνο ιδιοκτήτη, ΑΦΜ κ.λ.π.) και αφετέρου να εντοπίζει συγκεκριμένο τεμάχιο. Από τ’ ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι δια μέσου της βάσης γεωχωρικών δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μπορεί να επιτευχθεί ο εντοπισμός του δράστη ή των δραστών εμπρησμού (είτε πρόκειται για πρόθεση είτε για αμέλεια).

  3. Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και σιτοκαλαμιάς χωρίς άδεια από την Πυρ/κή Υπηρεσία εμπίπτει στην παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και εξαιρείται από την χρηματική ενίσχυση, καθώς ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους ιδιοκτήτες/εκμεταλλευτές του αγροτεμαχίου όπου πραγματοποιήθηκε η καύση, είτε κατόπιν εγγράφου της Πυρ/κής Υπηρεσίας στο οποίο αναγράφεται το γεωγραφικό στίγμα του καιόμενου αγροτεμαχίου, είτε μέσω πρόσφατων δορυφορικών εικόνων και επιτόπιας επίσκεψης από αρμόδιο κλιμάκιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

  4. Κατ’ εφαρμογή της παρ.15 του άρθρου 1 του Ν.3208/03 (ΦΕΚ 303 Α) , με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης η καείσα δασική περιοχή κηρύσσεται υποχρεωτικώς σε αναδασωτέα, ενώ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 26 Ν.4061/12 (ΦΕΚ 66Α) γνωστοποιείται η ανωτέρω απόφαση στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με αποτέλεσμα να εξαιρείται η έκταση αυτή από την οικονομική ενίσχυση που δίδεται σε κτηνοτρόφους που την έβοσκαν πριν την πυρκαγιά αφού πλέον απαγορεύεται η βοσκή στην έκταση αυτή (αναδασωτέα).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ

Δημοσιεύτηκε σε: