Με ξεχωριστή επιτυχία άρχισε το Σάββατο 21 Ιουλίου, το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου. Σήμερα κλείνει η αυλαία με σειρά δράσεων και τη μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Υφαντή!

Στον πανέμορφο αύλειο χώρο του πέτρινου πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού, άρχισε το Σάββατο 21 Ιουλίου το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν παραδοσιακά ψωμιά, πίτες, τηγανίτες και άλλα τοπικά εδέσματα, να δουν παλαιά σκεύη, τεχνικές παρασκευής παραδοσιακών ειδών ψωμιού, ξινόγαλου αλλά και την αναβίωση εθίμων γύρω από την τάβλα του φαγητού και του ποτού, συνοδευόμενα με παραδοσιακά τραγούδια, κάτι που διοργάνωσαν τα μέλη των Συλλόγων Νικολιτσίου, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο, στην ούτως ή άλλως, εξαιρετική εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, σημείωσε: Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο 2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Λάκκας Σουλίου. Μετά την πρώτη εκδήλωση που κάναμε πέρυσι και είδαμε ότι η συνταγή πέτυχε… συνεχίζουμε την προσπάθεια με σκοπό το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου να γίνει θεσμός και διαρκώς να αναβαθμίζεται και να δίνει νέα ώθηση στην περιοχή μας.

Και επειδή όπως λένε, “συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις’ συνεχίζουμε και φέτος σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό -Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τη συμμετοχή των Συλλόγων, παραγωγών και επιχειρήσεων της περιοχής, διότι στόχος μας είναι το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου να το αγκαλιάζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι. Εάν η προσπάθεια δεν είναι συλλογική και εάν δεν αποτελέσει συνείδηση το γιατί διοργανώνουμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση και που θέλουμε να πάμε, δεν θα έχουμε κανένα μετρήσιμο και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ως Δημοτική αρχή, έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που αναλάβαμε απέναντι στον τόπο και στους πολίτες. Γι’ αυτό θέλουμε να πάμε το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, ακόμη ψηλότερα και κάθε χρόνο και πιο ψηλά.

Οι σπόροι έχουν πέσει, ενώ και η μαγιά είναι καλή. Και δεν μίλησα τυχαία για μαγιά, καθώς η φετινή εκδήλωση έχει θεματικό άξονα το ψωμί. Το παραδοσιακό ψωμί και τα παράγωγα του αλευριού, δίχως βέβαια να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τα παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα που σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, κάνουν τη γαστρονομία της περιοχής μας ξεχωριστή.

Το ψωμί όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν και παραμένει το βασικό στοιχείο σε κάθε γεύμα. Ήταν αυτό το οποίο συνοδευόμενο με λίγο τυρί, επίσης εξαιρετικό προϊόν της περιοχής μας, την ξεχωριστή λακκιώτικη ελιά, το παραδοσιακό γαλοτύρι, το γιαούρτι, την τομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τοπικό μέλι, καθώς βλέπω εδώ και τους μελισσοκόμους της περιοχής μας, αλλά και τα άλλα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, κράτησαν όρθιους τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, στον κάματο, στις δύσκολες αγροτικές δουλειές και σε πραγματικά δύσκολους καιρούς.

Το σιτάρι, το αλεύρι και το ψωμί ήταν αυτά που σε χρόνους χαλεπούς όπως η κατοχή και οι πόλεμοι, έσωσαν τη ζωή των ανθρώπων και ας ήταν λιγοστά”

Άλλωστε η Ήπειρος γενικότερα, αλλά και η περιοχή μας ειδικότερα, φημίζονται για τους καλούς φούρνους και το ψωμί.

Φέτος όπως και οι ίδιοι θα διαπιστώσατε προσπαθήσαμε να βάλουμε παραπάνω τον πήχη. Ήρθαμε σε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο, την αυλή του πέτρινου πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού, το οποίο όπως βλέπετε έχουμε καθαρίσει και ανακατασκευάσει σε μεγάλο βαθμό και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Είναι ένα κτίριο με σημαντική αρχιτεκτονική αξία, που θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς για το Θεσπρωτικό αλλά και για ολόκληρο τον Δήμο μας.

Θα θέλαμε φέτος να προχωρούν και τα έργα της Πλατείας του Θεσπρωτικού, τα οποία δυστυχώς έχουν προσωρινά παγώσει, λόγω νομικών ενεργειών που έχουν κάνει συμπολίτες μας.

Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε πρώτα απ’ όλα να θυμηθούμε παραδοσιακές γεύσεις ‘που μας μεγάλωσαν’ να τις γνωρίσουμε στις νέες γενιές και ενδεχομένως να αποκαλυφθούν μέσα από τις συνταγές και τις δημιουργίες των νοικοκυρών, των μελών των συλλόγων και των μαγείρων, κρυμμένοι γαστρονομικοί θησαυροί της περιοχής μας που αξίζουν και πρέπει να αναδειχτούν.

Είμαι βέβαιος, κάνοντας και μία βόλτα στα περίπτερα των συλλόγων, των παραγωγών και των επιχειρήσεων ,ότι δεν απωλέσαμε τη γαστρονομική μας μνήμη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή που αναζητά προτάσεις και ιδέες για να προχωρήσει με ασφαλέστερα βήματα προς το μέλλον.

Σήμερα ο κόσμος, περισσότερο ίσως από ποτέ, ψάχνει εναλλακτικούς αλλά και πιο αυθεντικούς τρόπους ζωής και διατροφής και η περιοχή μας μπορεί να είναι δυναμικά παρούσα σ’ αυτή τη νέα εποχή. Εδώ η φύση μας δίνει πλουσιοπάροχα τα ποϊόντα και πρέπει αυτό να το αξιοποιήσουμε.

Ακόμη, μέσα από τη διοργάνωσή του 2ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, έχουμε έναν ακόμη σημαντικό στόχο. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό, τη μικρή ή μεγάλη επιχείρηση και στους συλλόγους, να αναδειχτούν, να προβληθούν αλλά και να συνεργαστούν.

Να προκύψουν συνέργειες που θα δώσουν νέες δυνατότητες και προοπτικές στην περιοχή και στην τοπική οικονομία. Θέλουμε να υπάρξει επόμενη μέρα από αυτό το Συμπόσιο. Να δοθούν κίνητρα και ερεθίσματα. Να αποκτήσουμε και πάλι την επαφή με την πλούσια γαστρονομική παράδοση του τόπου μας. Όλα αυτά όμως πρέπει να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε μόνοι μας.

Είναι πεποίθησή μου ότι μέσα από το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, θα προκύψουν και θα προκύπτουν συνεχώς νέες ιδέες και πρακτικές, ώστε αυτές να προχωρήσουν τη γαστρονομική παράδοση και στο μέλλον.

Εκεί που θα προχωρήσουμε σωστά, μόνο αν κινηθούμε με οργάνωση, συστηματική δουλειά και κυρίως με εξωστρέφεια”.

Ο κ. Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Νομού Πρέβεζας με καταγωγή από το Θεσπρωτικό, εξήρε τον Δήμο Ζηρού για την οργάνωση του 2ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, ενώ με συναισθηματική φόρτιση μίλησε για τον χώρο και το κτίριο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού το οποίο έχει καθαριστεί και ανακαινισθεί και μοιάζει σαν καινούργιο. Μάλιστα το χαρακτήρισε ως το καλύτερο κτίριο σε όλη την Ήπειρο!.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Τάσος Τόλης, μίλησε για την τοπική γαστρονομία, συγχαίροντας τον Δήμο Ζηρού και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καλαντζή για την πρωτοβουλία και τη στήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Περιβαλλοντικού -Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικολιτσίου κ. Γιάννος Γεώργιος αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νικόλαος Νικολάου.

Εκτός από την παρουσίαση από τα μέλη των συλλόγων των παρασκευασμάτων τους και τις επιδείξεις, έγινε και διαγωνισμός ψωμιού με αξιολογητές τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν απόψε κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας του 2ου Συμποσίου, το οποίο θα κλείσει με την επίδειξη μαγειρικής από τους μάγειρες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, την παρουσίαση παραδοσιακών σκευών από τον συλλέκτη λαογραφικών αντικειμένων κ. Αναστάσιο Λαμπρούση, το παραδοσιακό βράσιμο γίδας από το μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα” και βέβαια την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα της περιοχής και τη συναυλία του γνωστού Ηπειρώτη τραγουδιστή Δημήτρη Υφαντή.

Κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, εκτός του δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαου και του αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και συλλόγων, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απέστειλε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, τον οποίο επισυνάπτουμε αλλά και ο Δήμαρχος Λέσβου κ Σπύρος Γαλανός.

Και το σημερινό πρόγραμμα θα μεταδοθεί live Streaming από την ιστοσελίδα του Δήμου www.DimosZirou.gr και τη σελίδα στο Fb Δήμος Ζηρού

Μεγάλος χορηγός και του 2ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Λάκκας Σουλίου είναι η ΕΡΤ με την ΕΡΤ 3 και την ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΑΡΤ T.V., Περιοδικό STEP, Prevezabest, GoSprorts, Hpeiros.gr, EpirusNow.gr, Zirosgr.blogspot.gr, My Preveza.gr, Atpreveza.gr, Melani kai xarti, RN ROMIANEWS, εφημερίδα “Η Πρέβεζα”. Power FM 92,3.

Υποστηρικτές: Μύλοι Νιτσιάκου, Νιτσιάκος Υγιεινά Κοτόπουλα Ιωαννίνων.

Σημείωση: Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση υπάρχει στη σελίδα στο Fb. Δήμος Ζηρού

Δημοσιεύτηκε σε: