Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλο τον Δήμο Ζηρού

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες του Δήμου Ζηρού.

Στην έδρα του Δήμου Ζηρού τη Φιλιππιάδα, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους επισήμους και τον κόσμο.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενέσιου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και η παρέλαση των μαθητριών και μαθητών στην Κεντρική Πλατεία.

Καλαντζής: “Τα διδάγματα, το πνεύμα και τα ιδανικά του έπους του ’40 αποτελούν στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο”

Σε δήλωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, σημείωσε: “Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης αλλά και τιμής για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο ελληνισμός απέναντι στις δυνάμεις της βίας και του πολέμου.

Στο αποφασιστικό «όχι» του ελληνικού λαού απέναντι στον πανίσχυρο στρατιωτικά επίδοξο κατακτητή της χώρας µας, αποτυπώνεται η ακλόνητη πίστη ενός λαού να τιμήσει την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων του. Αυτά τα ιδανικά πρέπει να κρατήσουμε ψηλά σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, και να αγωνιστούμε ενάντια σε οτιδήποτε περιορίζει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας.

Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη δύναμη αλλά και τη βούληση, αντλώντας διδάγματα από την ιστορία και κρατώντας το πνεύμα, το μαχητικό του έπους του 1940, να θέσουμε στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο!”.

Τις εκδηλώσεις σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό παρακολούθησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας κ. Κων/νος Μπάρκας, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής Νικόλαος, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας κ. Κώστας Καμπουράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας κ. Βασίλειος Γιολδάσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστος Χασίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και αντιπρόεδροι Τ.Κ. και κοινωνικών φορέων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων στη Φιλιππιάδα ήταν ο κ. Περικλής Αναστασιάδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας, ενώ στο Θεσπρωτικό ο κ. Γεώργιος Φίντζος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο.

Στη Φιλιππιάδα παιάνισε εμβατήρια παρέλασης ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής και στο Θεσπρωτικό ο Μουσικός Σύλλογος “Απόλλων”.

Δημοτικοί σύμβουλοι παραβρέθηκαν και σε εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων σε όλο τον Δήμο Ζηρού.

ΟΧΙ” στο κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στο Θεσπρωτικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της παρέλασης στο Θεσπρωτικό η επιτροπή αγώνα για τη διατήρηση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας ανάρτησε πανό με το οποίο υπογράμμιζε το δικό της “ΟΧΙ” στο κλείσιμο του υποκαταστήματος. Επίσης με ανακοίνωσή της καλεί τους κατοίκους και κοινωνικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής σε συνάντηση αύριο Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Θεσπρωτικού.

Δημοσιεύτηκε σε: