Καλαντζής: “Έχουμε χρέος να διδαχτούμε από το “ΟΧΙ” του 1940 και ν’ αγωνιστούμε με την ίδια ομοψυχία για ένα καλύτερο αύριο”

Με τις μαθητικές παρελάσεις και με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η εθνική επέτειος σε όλο τον Δήμο Ζηρού

“Η επέτειος της 28ηςΟκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και διδαχής από τους αγώνες όσων πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας” σημειώνει σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής. Και προσθέτει: “Οι κάτοικοι του Δήμου μας υπέστησαν βαθιές πληγές από τα ναζιστικά στρατεύματα. Σήμερα που βλέπουμε στην Ευρώπη τον φασισμό να εντείνει την παρουσία του, έχουμε χρέος ν’ αγωνιστούμε όλοι μαζί με το ίδιο πνεύμα ομοψυχίας που δείξαμε το 1940, ώστε να αποτρέψουμε την επέκταση του και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο ‘αύριο’ για εμάς και τα παιδιά μας”.
Στο μεταξύ με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε σε ολόκληρο τον Δήμο Ζηρού το ιστορικό “ΌΧΙ’ των Ελλήνων, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Σε Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα παρήλασε καταχειροκροτούμενη η μαθητιώσα νεολαία κρατώντας την ελληνική σημαία και σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας, ενώ σε όλες τις Κοινότητες τελέστηκαν δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και έγιναν καταθέσεις στεφάνων.
Στη Φιλιππιάδα τελέστηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνα, ενώ ακολούθησαν στο Μνημείο Μπιζανομάχων η επιμνημόσυνη δέηση η κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση των μαθητριών και μαθητών των Σχολείων της πόλης.
Για τον Δήμο Ζηρού και το Δημοτικό Συμβούλιο, στεφάνι κατέθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Τάσης. Για την Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Ματσίρας. Για την Π.Υ. Φιλιππιάδας ο διοικητής κ. Πάνος Χρήστος, Για το Α.Τ. Φιλιππιάδας η διοικητής, αστυνόμος Α’ κα Αρσένη Ιωάννα. Για το Αεροπορικό απόσπασμα Ακτίου ο υποσμηναγός κ. Βασίλειος Λάκκας. Για την Κοινότητα Φιλιππιάδας ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Κωστάκος, Για τη συντονιστική Επιτροπή Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ν. Πρέβεζας ο κ. Παντελής Ζέρης. Για την Εθνική Αντίσταση ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Απόστολος Γιολδάσης. Επίσης στεφάνι κατέθεσαν: Το 3ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας, το 1ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας, το Γενικό Λύκειο Φιλιππιάδας και το Επαγγελματικό Λύκειο Φιλιππιάδας.
Στο Θεσπρωτικό τελέστηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου. Ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων ενώ ακολούθως η μαθητιώσα νεολαία παρήλασε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.
Τελετάρχης των εκδηλώσεων στη Φιλιππιάδα ήταν ο κ. Ανδριανός Παπαδήμας καθηγητής Φυσικής Αγωγής του ΕΠΑΛ, ενώ στο Θεσπρωτικό ο κ. Γεώργιος Φίντζος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Θεσπρωτικού.

Δημοσιεύτηκε σε: