Δύο σημαντικά έργα, αντιπυρικής θωράκισης και πυροπροστασίας σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800.000 ευρώ, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800.000 ευρώ τα οποία αφορούν τη θωράκιση και πυροπροστασία του Δήμου μας, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Μέτρο 8.3.1. του ΠΑΑ 2014-2020. Το πρώτο έργο αφορά την “αντιπυρική προστασία, διάνοιξη και βελτίωση βατότητας βασικού οδικού δικτύου στο δημόσιο και δημοτικό δάσος Φιλιππιάδας” και το δεύτερο την “Προστασία και ανάδειξη του δημόσιου δάσους της Κοινότητας Θεσπρωτικού”.

Το έργο αντιπυρικής προστασίας στη Φιλιππιάδα περιλαμβάνει τη διάνοιξη βασικού οδικού δικτύου του περιαστικού δάσους, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των δρόμων σε συνδυασμό με την κατασκευή έξι μεγάλων δεξαμενών χωρητικότητας 33 κυβικών μέτρων σε διάφορα σημεία αλλά και την κατασκευή δικτύου περίπου 6 χλμ. σωληνώσεων που θα τροφοδοτούν με φυσική ροή κρουνούς σε όλο το περιαστικό δάσος. Ακόμη στην πράξη του έργου προβλέπεται κλάδευση δέντρων και εκτεταμένοι καθαρισμοί από την υποβλάστηση.

Η συνολική έκταση εφαρμογής του έργου είναι 1.200 στρέμματα, εκ των οποίων τα 167 αποτελούν περιοχές που καλύπτονται από πεύκα πλησίον της πόλης και βρίσκεται εκτός περιοχής NATURA.

Σημειώνεται ακόμη ότι παράλληλα με το παραπάνω έργο σε τελικό στάδιο ένταξης προς χρηματοδότηση βρίσκεται και η μελέτη αναδάσωσης για ολόκληρο το δάσος που εκτείνεται από το Λύκειο Φιλιππιάδας έως τη λίμνη Ζηρού, όπου θα υπάρξει αντικατάσταση της πεύκης και αναζωογόνηση του συνόλου της δασικής έκτασης.

Όσον αφορά το έργο ‘Προστασία και Ανάδειξη του δημοσίου δάσους Θεσπρωτικού περιλαμβάνει την αντιπυρική θωράκιση του δημόσιου δάσους με διάνοιξη νέας οδοποιίας περίπου 1,7 χλμ. κατασκευή πυροφυλακίων, ομβροδεξαμενής, δικτύου σωληνώσεων 4,511 μ, για την τροφοδοσία των κρουνών με φυσική ροή, πινακίδες σήμανσης, αναδασώσεις, κατασκευή περιφράξεων, αραιώσεις, εκτεταμένους καθαρισμούς, απομάκρυνση υπορόφου κ.ά.

Επίσης περιλαμβάνει την ανάδειξη του δάσους με τη διάνοιξη νέων μονοπατιών για πεζοπορία και άθληση, μήκους 3072 μέτρων.

Τα έργα θα δημοπρατηθούν σύντομα από τον Δήμο Ζηρού.

Δημοσιεύτηκε σε: