Παρουσία του Μητροπολίτη και με όλες τις πρέπουσες τιμές έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Φώτου Μπόμπορη στην Κρανιά.

Με λαμπρότητα κι όλες τις πρέπουσες τιμές πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Αυγούστου η τελετή εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Μπόμπορη, στην πλατεία της Κοινότητας Κρανέας.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ενώ το άγαλμα του οπλαρχηγού Φώτου Μπόμπορη, ο οποίος σκοτώθηκε ηρωικά έξω από το Μεσολόγγι στις 27 Φεβρουαρίου 1826, φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Ηπειρώτης γλύπτης, Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Η εκδήλωση άρχισε με παραδοσιακά τραγούδια και επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομου.

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, στον χαιρετισμό του κατά τα αποκαλυπτήρια του επιβλητικού αγάλματος, σημείωσε:  «Είναι ιδιαίτερη η χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην ιστορική κοινότητα της Κρανιάς, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ενός σπουδαίου συντοπίτη αγωνιστή της επανάστασης του 1821 του Φώτου Μπόμπορη.

Ο οπλαρχηγός της επανάστασης Φώτος Μπόμπορης  επέδειξε ηρωική στάση κατά τους αγώνες, ενώ μέσα και από την ενεργό συμμετοχή του, ως πολιτικού, στην Α’ εθνοσυνέλευση της πατρίδας μας, συνέβαλε με τρόπο αποφασιστικό στην παλιγγενεσία αλλά και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η διαφύλαξη και η ανάδειξη με κάθε δυνατό τρόπο, της ιστορίας, και ιδιαίτερα της τοπικής, αποτελεί χρέος όλων μας.

Η πρωτοβουλία του κ. Νικόλαου Μπόμπορη, απογόνου του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης να προσφέρει το άγαλμά του, φιλοτεχνημένο με μεράκι από τα χέρια που κορυφαίου Έλληνα και Ηπειρώτη γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία όσο και τη σημειολογία της.

Επίσης επιβεβαιώνει και τονίζει ένα ζωντανό παράδειγμα πατριώτη – ευεργέτη για το οποίο διακρίνεται και φημίζεται ο τόπος μας κι ολόκληρη η Ήπειρος.

Σε αυτό το βάθρο και πίσω από τη σημαία της πατρίδας μας δεν βρίσκεται απλά ένα ακόμα όμορφο και επιβλητικό άγαλμα, αλλά ένα σύμβολο  ελευθερίας, αξιοπρέπειας και πατριωτισμού, κι αυτές είναι αξίες που ούτε λησμονούνται, ούτε χαρίζονται.

Όσοι άλλωστε δεν τιμούν το παρελθόν, συνήθως έχουν άδηλο μέλλον.

Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

Για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και την αυτοθυσία με την οποία πολέμησε ο Φώτος Μπόμπορης μέχρι τέλους οπότε και έπεσε μαχόμενος στο Μεσολόγγι, υπερασπιζόμενος τα πιο υψηλά ιδανικά.

Την πατρίδα και την ελευθερία»..

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Ν.Δ. Πρέβεζας, κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα. Ο κ. Γιάννακης ανάφερε ότι: «Ο Κρανιώτης οπλαρχηγός επιστρέφει στον τόπο του», ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του δωρητή κ. Νίκου Μπόμπορη, αλλά και του πρώην προέδρου της Κοινότητας, συνταξιούχου δασκάλου κ. Βασίλειου Κωνσταντής, που είχε όραμα την ανέγερση ανδριάντα στον μεγάλο αγωνιστή.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ν. Πρέβεζας, υπογράμμισε τη σημασία της ανέγερσης του αγάλματος του οπλαρχηγού Φώτου Μπόμπορη στην Κοινότητα Κρανέας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ενώ υπογράμμισε τη δωρεά-ευεργεσία του κ. Νικόλαου Μπόμπορη.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Σωτήριος Μπόμπορης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν, τον κ. Βασίλειο Κωνσταντή, τον γλύπτη κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά και τον δωρητή κ. Νικόλαο Μπόμπορη, τόνισε ότι η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου αποτελεί εκπλήρωση χρέους.

Το ιστορικό του αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Μπόμπορη, αφηγήθηκε  υμνωδώς και με συγκινητικό τρόπο, αποκαλύπτοντας και πτυχές της δράσης του Κρανιώτη οπλαρχηγού που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές, ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Κρανέας και συνταξιούχος δάσκαλος κ. Βασίλειος Κωνσταντής.

Ποίημα για την εθνεγερσία των Ελλήνων απήγγειλε η κα Πάντου, ενώ ο κ. Πάτσης τραγούδησε τοπικά παραδοσιακά τραγούδια με αναφορά στον Μάρκο Μπότσαρη και τους αγωνιστές της Κοινότητας της Κρανιάς.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και δεξίωση,

Τον συντονισμό είχε ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Ευθύμιος Ρέντζιος.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ακόμη ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος, o αντιδήμαρχος Δήμου Πρέβεζας με καταγωγή από την Κοινότητα Κρανέας κ. Γρηγόριος Κουμπής, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Ζηρού, κ.κ. Ρεμπής Ζήκος, Παπαβασιλείου Βασίλειος και Γκάρτζιος Χρήστος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΖΗ, κ. Θεόδωρος Πανούσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πάντος, Χριστοδούλου και Παπαδιώτης και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: Ο Δήμος Ζηρού, η Κοινότητα Κρανέας, ο Πολιτιστικός –Περιβαλλοντικός Σύλλογος πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και οι τοπικοί σύλλογοι Κρανέας – Τύργιας.

Δημοσιεύτηκε σε: