Η αλήθεια για τα ανταποδοτικά από τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων

Παρακολουθούμε ότι για άλλη μία φορά γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Κώνστα, ο οποίος κατά την προσφιλή του τακτική να ασκεί κριτική μέσω των social media, ανάφερε σε ανάρτησή του -προφανώς για λόγους εντυπώσεων- ότι ο Δήμος μας δεν έχει εξασφαλίσει ικανοποιητικά ανταποδοτικά οφέλη από τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων σε αντίθεση με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Επειδή οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από το ψέμα, αλλά και η υπομονή έχει κι αυτή τα όριά της, απαντάμε στον κ. Κώνστα με δημόσια τοποθέτηση, παρά το ότι πάγια θέση μας ως διοίκηση είναι ότι το ανώτερο θεσμικό μας όργανο όπου πρέπει να συζητούνται και να διευκρινίζονται όλα τα θέματα, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφέρει λοιπόν ο κ. Κώνστας ότι ο Δήμος Ζηρού, εξασφάλισε μόνο 200.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών πολλαπλάσια. Εδώ η προσπάθεια παραπλάνησης και συνειδητής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, είναι ολοφάνερη.

Πρώτα απ’ όλα, και κυρίως για να γνωρίζουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, ο Δήμος μας δεν εξασφάλισε μόνο ένα έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξασφαλιστεί τα εξής έργα:

1. “Βελτίωση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού γηπέδου Φιλιππιάδας” με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ. (Το έργο έχει δημοπρατηθεί -προσωρινός ανάδοχος).

2. Βελτίωση Αθλητικών Υποδομών και Χώρων Αναψυχής Φιλιππιάδας, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ (Το έργο έχει δημοπρατηθεί – οριστικός ανάδοχος).

Η πράξη του συγκεκριμένου έργου αφορά την κατασκευή νέων υπαίθριων χώρων άθλησης και χώρων αναψυχής, όπως είναι η κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης, η τοποθέτηση οργάνων εκγύμνασης, η αποκατάσταση της υπάρχουσας παιδικής χαράς πλησίον του Δημαρχείου, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή παιδικής χαράς στην περιοχή Ελευθεροχώρι Φιλιππιάδας.

Επιπλέον ο Δήμος εισπράττει ανταποδοτικά ύψους 53.846,89 ευρώ ετησίως τα οποία διατίθενται για έργα και την κάλυψη αναγκών του Δήμου.

Πέραν αυτών όμως αποκρύπτεται και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Το γεγονός ότι ο Δήμος κατάφερε ο χώρος του πρώην Στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” έπειτα από μισό και πλέον αιώνα να επιστρέψει στην ιδιοκτησία του κάτι που αποτελούσε και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτή τη στιγμή φιλοξενείται προσωρινά η δομή προσφύγων.

Επιπλέον -για χάρη των εντυπώσεων- αποκρύπτεται μία ακόμη αλήθεια. Συγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου Ιωαννιτών, που όντως είναι περισσότερες, με αυτές του Δήμου μας, από τη στιγμή που γνωρίζει ότι κριτήριο για τις χρηματοδοτήσεις είναι ο αριθμός των φιλοξενούμενων. Ουσιαστικά δηλαδή συγκρίνει ανόμοια πράγματα γιατί έτσι νομίζει ότι θα παραπλανήσει τους πολίτες.

Ακόμη όμως κι αν δεχτεί κανείς ότι ασκεί τη συγκεκριμένη κριτική καλοπροαίρετα με στόχο να πιέσει προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης από τον Δήμο περισσότερων έργων ως ανταποδοτικά για τη φιλοξενία της δομής στην πόλη της Φιλιππιάδας, το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται από την καταψήφιση έργων από την πλευρά του. Δεν είναι μόνο η καταψήφιση χρηματοδοτούμενων από το ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έργων αλλά και άλλων ιδιαίτερα σημαντικών έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και τα οποία θα εξελιχτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής: Η δημοτική αρχή έχει μπροστά της δυο γόνιμα και παραγωγικά χρόνια. Έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις, άνω των 15 εκ. Ευρώ και έχει θέσει τις βάσεις για μεγάλα έργα που θα εκσυγχρονίσουν και θ’ αλλάξουν τη μορφή του Δήμου. Βαδίζουμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πολλή δουλειά και στο τέλος της αυτοδιοικητικής θητείας ο μοναδικός αξιολογητής που είναι ο πολίτης, θα κρίνει το έργο μας.

Δημοσιεύτηκε σε: