Η Φιλιππιάδα γιόρτασε τον πολιούχο και προστάτης της Άγιο Βησσαρίωνα

Με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια η Φιλιππιάδα τίμησε τον πολιούχο και προστάτης της Άγιο Βησσαρίωνα. Σήμερα ανήμερα της εορτής τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα, Όρθρος κα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστίμου και ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας. Χθες τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Τις σημερινές εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ν. Πρέβεζας κ. Κωστας Μπάρκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Ζάψας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων και πλήθος πιστών. Στην λατρευτική πομπή λιτάνευσης της εικόνας συμμετείχαν οι μαθητές από τα Σχολεία της Φιλιππιάδας.

Σημειώνεται ότι ο Άγιος Βησσαρίωνας καθιερώθηκε ως ο πολιούχος της Φιλιππιάδας όταν, μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, οθωμανικών και εκκλησιαστικών, έφθασε στην Φιλιππιάδα η ιερά και χαριτόβρυτος κάρα του θαυματουργού Αγίου Βησσαρίωνος, επισκόπου Λαρίσης και κτήτορος της Ιεράς Μονής Δουσίκου Πύλης Τρικάλων. Με την έλευσή της η πόλη της Φιλιππιάδας αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή απαλλάχθηκαν από τη νόσο της πανώλης.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βησσαρίωνα χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του ναού. Το 1861-62, κτίσθηκε ο νέος ενοριακός ναός της Φιλιιππιάδας του Αγίου Βησσαρίωνα. Το περίτεχνο πέτρινο κωδωνοστάσιο κτισμένο το 1912-13 από Πραμαντιώτη τεχνίτη, αέρινο και επιβλητικό, κεντρίζει την προσοχή και προκαλεί τον θαυμασμό του κάθε επισκέπτη και προσκυνητή.

Δημοσιεύτηκε σε: