Η Φιλιππιάδα γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση ο Δήμος Ζηρού τίμησε την επέτειο των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας, από τους Τούρκους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας.

Ξεχωριστή νότα και χρώμα στην εκδήλωση έδωσε το ωδείο Φιλιππιάδας «Αμφιών» τα μέλη του οποίου άνοιξαν αλλά και έκλεισαν μουσικά την εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου “Φιλιππιάδα, ο χώρος, ο οικισμός, ο καζάς” του Φώτη Βράκα. Μία έκδοση την οποία ο Δήμαρ χος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «ιστορική». Σημειώνεται ότι το βιβλίο του κ. Βράκα κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «24 γράμματα».

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, πέρα από τον χαιρετισμό του όπου υπογράμμισε τη σημασία της τιμητικής εκδήλωσης με αφορμή την επέτειο των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας και της ευρύτερης περιοχής, τόνισε την ανάγκη ενότητας καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν οι Έλληνες επιδείξαμε πνεύμα ενότητας το αποτέλεσμα ήταν πάντα νικηφόρο».

Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαντζής σημείωσε: «Σήμερα, γιορτάζουμε την επέτειο των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας από τους Τούρκους. Η 12η Οκτωβρίου 1912  αποτελεί ημέρα σταθμό στην ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στη μνήμη μας, καθώς καθόρισε τη μετέπειτα πορεία αυτού του τόπου.

Η Φιλιππιάδα αλλά και οι άλλες περιοχές του Δήμου μας έγιναν τις ημέρες εκείνες ο τόπος των μεγάλων πράξεων!

Διεκδίκησαν με μαχητικό πνεύμα και σθένος το δικαίωμα στην ελευθερία και τα κατάφεραν, στέλνοντας το μήνυμα της νίκης σε όλη την Ήπειρο, για να φτάσουμε έτσι λίγους μήνες αργότερα στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ηπείρου».

Για το βιβλίο του συγγραφέα κ. Βράκα, αφού τον συνεχάρη για το έργο του, ανέφερε: «Πρόκειται για ένα βιβλίο που ρίχνει φως στην τοπική ιστορία και ανοίγει πεδία συζήτησης αλλά και αναζητήσεων. Ο συγγραφέας εμβαθύνει και με την επιστημονική του τεκμηρίωση προσφέρει γνώση που ίσως να μην γνωρίζαμε ή να μη είχαμε ερμηνεύσει σωστά. Τον ευχαριστούμε που ασχολήθηκε με την τοπική ιστορία και την πόλη της Φιλιππιάδας και του ευχόμαστε ‘καλοτάξιδο’ το βιβλίο του το οποίο αξίζει να διαβαστεί».

Για τον συγγραφέα κ. Φώτη Βράκα ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση διαδικτυακά από το Μόναχο όπου διαμένει, μίλησαν ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Αποστόλου, με θέμα «Ο συγγραφέας Φώτης Βράκας και η ερευνητική του ματιά», ο υποψήφιος δικηγόρος κ. Γιώργος Βράκας, με θέμα «Η Φιλιππιάδα και οι πεδινές κοινότητες Άρτας και Πρέβεζας», και ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος, με θέμα: «Η Φιλιππιάδα στο σταυροδρόμι των εξελίξεων και η οπτική του Φώτη Βράκα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με εικόνες της παλιάς και της νεότερης Φιλιππιάδας, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Λαχανάς.

Παραβρέθηκαν ο Φιλιππιαδιώτης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ν. Πρέβεζας κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων και αρκετός κόσμος, ενώ μέσω του καναλιού του Δήμου στο youtube, παρακολούθησαν την εκδήλωση 100άδες πολίτες.

Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε κ. Χρήστος Γκάρτζιος, αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, του Δήμου Ζηρού.

Δημοσιεύτηκε σε: