Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζηρού

Την πρώτη συνεδρίασή του με θέμα: Σχεδιασμός και μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση:

α) Πλημμυρικών φαινομένων (ΔΑΡΔΑΝΟΣ),

β) Χιονοπτώσεων-παγετού (ΒΟΡΕΑΣ) και

γ) Σεισμός (ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ), πραγματοποίησε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Καθημερινότητας και Περιβάλλοντος κ. Βασίλειου Παπαβασιλείου. Έγινε ένας μίνι απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και διαπιστώθηκε ότι εντός των ορίων του Δήμου εκδηλώθηκε μόνο μία φωτιά στην Κοινότητα της Πέτρας η οποία σβήστηκε άμεσα, ενώ ο Δήμος παρείχε υποστήριξη στις δυνάμεις κατάσβεσης στη φωτιά στο Δρυόφυτο που επίσης σβήστηκε δίχως να επιφέρει ζημιές εντός του Δήμου.

Συζητήθηκαν οι ενέργειες που έχουν διενεργηθεί από τον Δήμο Ζηρού και την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και σε όσες επίκεινται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου και ιδιαίτερα την προστασία περιοχών όπως ο κάμπος της Φιλιππιάδας και το Θεσπρωτικό, που παρουσιάζουν συχνά πλημμυρικά προβλήματα.

Λόγω και των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων με τις καταστροφικές συνέπειες στη Θεσσαλία, η συζήτηση περιστράφηκε περισσότερο γύρω από την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου, όπου τονίστηκε απ’ όλες τις πλευρές η ανάγκη προληπτικών μέτρων και έργων.

Ο κ. Αθανάσιος Μικρούλης, διοικητής της Δ.Ι.Π.Υ Ν. Πρέβεζας ζήτησε την αρωγή των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι είναι γνώστες των περιοχών αλλά και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε η δημοτική σύμβουλος κα Γεωργία Ξώνα η οποία έθεσε ζητήματα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του Θεσπρωτικού, ενώ παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος της Κλεισούρας κα Γεωργία Τόλη για ανάλογα θέματα της Κοινότητας.

Συζητήθηκε ακόμη η προετοιμασία για την περίπτωση χιονοπτώσεων με την προμήθεια αλατιού.

Τοποθετήσεις έκαναν επίσης: Ο κ. Απόστολος Παπαποστόλου, διοικητής του Πυροσβεστικού Τμήματος Φιλιππιάδας, ο κ. Χρήστος Σιουμάλας αναπληρωτής διοικητής το Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού και ο κ. Δημήτριος Ζάψας, αναπληρωτής εκπρόσωπος πολιτικής προστασίας Α.Τ. Ζηρού.

Παραβρέθηκαν ακόμη ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού κ. Γρηγόριος Ζαχαριάς, η κα Δήμητρα Ιωάννου προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζηρού και πρόεδροι Κοινοτήτων.

Τέλος αποφασίστηκε να υπάρξει δεύτερη συνεδρίαση εντός του επόμενου διμήνου στην οποία θα κληθούν να παραβρεθούν περισσότερα μέλη της νέας διοίκησης, η οποία θ’ αναλάβει και τη σκυτάλη της Πολιτικής Προστασίας.

Δημοσιεύτηκε σε: