Μέτρα πυροπροστασίας εν όψει Αντιπυρικής Περιόδου

Με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμούς από αμέλεια πολιτών που ασχολούνται με την μελισσοκομία, κατά την διάρκεια που προβαίνουν σε ενέργειες υποκαπνισμού των κυψελών και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

1) Σε κάθε περίπτωση που εκδηλώνεται φωτιά οφειλόμενη σε ενέργειες μελισσοκόμων κατά τις οποίες επιδείχτηκε αμέλεια, ακολουθείτε η ποινική διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια (266 Π.Κ.), σχηματίζεται δικογραφία και οδηγείται ο υπαίτιος πρόκλησης αυτής στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για περαιτέρω ενέργειες.

2) Για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από τους μελισσοκόμους τα προληπτικά μέσα πυροπροστασίας:
α) Να γίνεται αποψίλωση των ξερών χόρτων και λοιπής βλάστησης περιμετρικά των κυψελών προκειμένου ν’ αποτρέπεται η ταχεία έκταση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

β) Ο υποκαπνισμός των κυψελών γίνεται είτε τις πρωϊνές ώρες, είτε αργά το βράδυ, ώρες δηλαδή που συνήθως δεν επικρατούν υψηλή θερμοκρασία και άνεμος.

γ) Είναι απαραίτητο να υπάρχει εντός του οχήματός τους ή πλησίον των κυψελών, τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης ή επαρκής ποσότητα νερού, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τυχόν κατάσβεση από τον μελισσοκόμο μέχρι την άφιξη της Πυρ/κής Υπηρεσίας.

δ) Σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, να γίνεται χωρίς καθυστέρηση κλήση της Πυρ/κής Υπηρεσίας (-199- ή στο 112) ακόμη κι αν η φωτιά είναι σε αρχικό στάδιο, προκειμένου η Υπηρεσία της Πυρ/κής να κινητοποιηθεί άμεσα και να φτάσει έγκαιρα προτού η φωτιά λάβει μεγάλες διαστάσεις γεγονός που θα δυσχεραίνει τον έλεγχό της.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ

Δημοσιεύτηκε σε: