Υπόμνημα Δημάρχου Ζηρού προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή για τα οξυμένα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή απέστειλε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού και καλεί τον Υπουργό να ενσκήψει πάνω από τα ζητήματα των δύο Κ.Υ. ώστε να δοθούν άμεσα οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ακολουθεί το σχετικό υπόμνημα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Διοικητή Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Γεωργάκο Νικόλαο

Διευθύντρια Κ.Υ. Φιλιππιάδας κα Κωστούλα Αικατερίνη

Διευθυντή του Κ.Υ. Θεσπρωτικού κ. Νάστα Παύλο

Πρόεδρο εργαζομένων κα Κύρκου Ιουλία

Σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας

Μ.Μ.Ε.

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν υπόμνημα επιθυμώ αφενός να σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Δήμου Ζηρού αλλά και των όμορων περιοχών που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού Πρέβεζας, αλλά και να σας ενημερώσω για τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταθέτοντας και προτάσεις σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία τους. Οι παρατιθέμενες προτάσεις αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, τις διοικήσεις των δύο Κέντρων Υγείας, το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό, καθώς και βασικές επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής.

Σε συσκέψεις  που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ζηρού Πρέβεζας, αλλά και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, παρουσία εκπροσώπων  όλων των αρμόδιων φορέων Υγείας της περιοχής, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία των δύο Κέντρων Υγείας τα οποία εξυπηρετούν πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, αριθμός που κατά την θερινή περίοδο θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.

Τα προβλήματα  τα οποία παρουσιάστηκαν περιγράφονται ως εξής:

α. Το πλαφόν των τακτικών εφημεριών δεν επαρκεί να καλύψει όλες τις ημέρες του μήνα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των δημοτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για το Κ.Υ. Φιλιππιάδας το πλαφόν είναι 2.941, 44 ευρώ, (ποσό που δεν καλύπτει ούτε κατά τι τις τακτικές εφημερίες), καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς απαιτούνται τουλάχιστον 5.200,00 ευρώ.

β. Για το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού δεν υπάρχει καν κωδικός για τις πρόσφατες εφημερίες…!.

Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν σε μόνιμη βάση ζωές και να δυσχεραίνεται το έργο των ιατρών λόγω καθυστερημένης διακομιδής των ασθενών στα νοσοκομεία που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Επειδή, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου όπου θα υπάρξει πληθυσμιακή αύξηση, το πρόβλημα είναι βέβαιο, ότι θα γίνει ακόμη εντονότερο και για την αποφυγή  τυχόν δυσάρεστων περιστατικών, προτείνουμε να υπάρξει:

  1. Άμεση τακτοποίηση του ποσού των εφημεριών.
  2. Άμεση ενίσχυση με τον διορισμό ειδικευομένων ιατρών έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού για όλες τις ημέρες του μήνα.
  3. Μέριμνα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού αλλά και της κατάστασης των ασθενοφόρων.
  4. Επίσης στο πλαίσιο του Σ.Ε.Σ. ζητούμε να προβλεφθούν κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και δράσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα παραπάνω ζητήματα, συμμετείχαν ο διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Γεωργάκος Νίκος, η διευθύντρια του Κ.Υ. Φιλιππιάδας κα Κωστούλα Αικατερίνη, ο διευθυντής του Κ.Υ. Θεσπρωτικού κ. Νάστας Παύλος, η πρόεδρος των εργαζομένων κα Κύρκου Ιουλία, καθώς και εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα Υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ζητούμε την άμεση ανταπόκρισή σας για να ξεπεραστούν τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Κέντρα Υγείας του Δήμου μας.

Παρακαλώ όπως μας θεωρείτε συμμάχους στην προσπάθεια σας για την υλοποίηση ενός πιο ανθρώπινου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ζηρού

Καλαντζής Νικόλαος

Δημοσιεύτηκε σε: