«Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ζηρού 2015». Όλο το Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου, Συλλόγων/φορέων.

Ο Δήμος Ζηρού σε μία προσπάθεια να στηρίξει και να αναδείξει όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν το φετινό καλοκαίρι με διοργανωτή τον ίδιο,  είτε τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, συγκέντρωσε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι στον Δήμο, με σκοπό να εκδώσει καλεντάρι με τίτλο «Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ζηρού 2015».

Η αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με διοργανωτή τον Δήμο Ζηρού, θα ανοίξει στις 21 Ιουνίου με εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Φιλιππιάδα. Την επομένη (22 Ιουνίου) θα διοργανωθεί φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, επίσης στη Φιλιππιάδα με τη συμμετοχή της αδελφότητας Ανωγειατών,  του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου και τον σύλλογο Συρακιωτών.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σε σχετική του δήλωση αναφέρει: «Ο Δήμος Ζηρού ενθαρρύνει και στηρίζει τις προσπάθειες όλων των συλλόγων και φορέων που καλλιεργούν και προάγουν τον Πολιτισμό και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Επίσης στηρίζει και κάθε αθλητική ή άλλη δραστηριότητα. Μετά τη συνένωση των τριών πρώην Δήμων Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού και Ανωγείου και της Κοινότητας Κρανιάς, εκτιμώ ότι είναι έντονη η ανάγκη για απόκτηση και αφομοίωση μίας νέας πολιτιστικής ταυτότητας και συνείδησης, που θα έρχεται από το παρελθόν, θα αφομοιώνει στοιχεία και ιδέες της σύγχρονης πολιτιστικής εποχής και θα μας οδηγεί σε ένα δημιουργικότερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Μέσα από την επικοινωνία των πολιτών και των φορέων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, τη συνεργασία και τη συνέργεια, τον πρέποντα σεβασμό στα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής ξεχωριστά, μπορούμε να αναδείξουμε αλλά και να συνδιαμορφώσουμε τη νέα πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας. Με τον τρόπο αυτό θα διευρύνουμε τους πολιτιστικούς ορίζοντες του τόπου μας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο αλλά και μέσο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Η ποικιλία πολιτιστικών στοιχείων και εκφάνσεων που παρατηρείται στον Δήμο μας, συνθετικά μπορεί να τον βοηθήσει να εξελιχτεί ομοιόμορφα αλλά όχι μονότονα.

Σε αυτή την εξέλιξη και τη νέα πρόκληση, παρά τις αντιξοότητες της εποχής ο Δήμος Ζηρού  είναι αποφασισμένος να τηρήσει ενεργητική στάση μέσα από τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων. Αφού συγχαρώ τα προεδρεία αλλά και όλα τα μέλη των συλλόγων/φορέων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την εθελοντική προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστική μας κληρονομιάς, θα ήθελα να καλέσω όλους και ιδιαίτερα τους νέους, να στηρίξουν τις εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν ενεργά για την επιτυχία τους.  Οι πολίτες είναι αυτοί που εκ-πολιτίζουν και ταυτόχρονα εκπολιτίζονται. Με όχημα τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό μπορούμε να οδηγήσουμε τον Δήμο μας ψηλότερα».

«Για πρώτη φορά ο Δήμος Ζηρού φροντίζει να αναδείξει τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις όλων των συλλόγων και να τις στηρίξει στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων έχει αναρτηθεί σε ειδικό ημερολόγιο στην ιστοσελίδα του Δήμου http://www.1535.syzefxis.gov.gr/, στην οποία θα υπάρχει διαρκή και άμεση ενημέρωση για την πραγματοποίησή τους» σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γκάρτζιος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων έχει ως εξής:

1 Ιουνίου: Κερασώνας: Ημερήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Θεοτόκου της Φανερωμένης .

2 Ιουνίου: Πολυστάφυλο: Παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Τριάδας.

6 Ιουνίου: Νέα Κερασούντα: Παράδοση -παραλαβή εικόνας Παναγίας Σουμελά για μόνιμη προσκυνηματική παραμονή.

7 Ιουνίου: Νέα Κερασούντα: Εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων.

7 Ιουνίου: Πολυστάφυλο: Εκδρομή στην Κέρκυρα (Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών).

12 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Εκδήλωση Χορωδίας Δημοτικών Σχολείων (χώρος Θεατράκι-Φιλιππιάδα).

14 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Ημερίδα με τίτλο: “Εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία” με διοργανωτή τον Δήμο Ζηρού και το ΚΕΘΕΑ. (ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου).

14 Ιουνίου: Σχολική εκδήλωση στην Πλατεία Παπανδρέου (Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας) με τη συμμετοχή των παιδιών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας (Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.).

17 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Φιλιππιάδας.

19-28 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Έκθεση φωτογραφίας από τον σύλλογο ΚΑΔΡΩ.

20 Ιουνίου: Αιμοδοσία στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού 9:30 – 13:30 με διοργανωτή τον Σύλλογο Γυναικών Θεσπρωτικού

21 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με τη συμμετοχή της χορωδίας ενηλίκων ενορίας Αγίου Βησαρίωνα και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Φιλιππιάδας (Διοργανωτής Δήμος Ζηρού).

22 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (Διοργανωτής Δήμος Ζηρού, με τη συμμετοχή της αδελφότητας  Ανωγειατών).

23 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (Διοργανωτής Δήμος Ζηρού,  με τη συμμετοχή του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου  Νέας Κερασούντας , του Συλλόγου Συρακιωτών Φιλιππιάδας, του  Συλλόγου “Άγ. Βησσαρίωνας” Φιλιππιάδας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασώνα και του εξωραϊστικού εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Παλιάς Φιλιππιάδας).

24 Ιουνίου: Φιλιππιάδα: Συναυλία με το γνωστό συγκρότημα «ONIRAMA» (ώρα έναρξης 9.00 μ.μ. -αύλειος  χώρος Α’ Δημοτικού Φιλιππιάδας). Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος LAROY TE.

28 Ιουνίου: Θεσπρωτικό: Χορευτική εκδήλωση παιδικών τμημάτων και τμήματος ενηλίκων με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και ευρωπαϊκούς (Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού-αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου –Λυκείου Θεσπρωτικού) ώρα 7.00 μ.μ.

29 Ιουνίου: Γοργόμυλος: Εορταστική εκδήλωση (πανηγύρι Αγίων Αποστόλων).

3 Ιουλίου: Ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση Λίμνης Ζηρού» (ώρα 6.00 μ.μ. -αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Φιλιππιάδας)- Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος LAROU TE.

4 Ιουλίου: Νέα Κερασούντα: Εορταστική εκδήλωση (Διοργανωτής Ποντιακός σύλλογος Νέας Κερασούντας).

4 Ιουλίου: Πολιτιστική εκδήλωση στο Θεσπρωτικό (στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου) με διοργανωτές τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο πρώην Δήμου Θεσπρωτικού και την Φιλαρμονική Θεσπρωτικού. «Συνάντηση χορευτικών τμημάτων».

5 Ιουλίου: Θεσπρωτικό: Εκδήλωση με παραδοσιακά εδέσματα (πίτες κλπ.) (Διοργανωτής Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού).

6&7 Ιουλίου: Πέτρα: Διήμερη εορταστική εκδήλωση. (Διοργανωτές Πολιτιστικός σύλλογος και Τοπική Κοινότητα).

6-7 Ιουλίου: Γυμνότοπος: Θρησκευτικό πανηγύρι  στον χώρο της Αγίας Κυριακής (Πολιτιστικός Σύλλογος Γυμνοτόπου).

6 & 7 Ιουλίου: Νικολίτσι:  Πανηγύρι για τον εορτασμό της πολιούχου Αγίας Κυριακής. Στις 6 Ιουλίου βραδινό γλέντι και στις 7 ημερήσιο.

8 Ιουλίου: Ριζοβούνι: Πολιτιστική εκδήλωση στην Πλατεία με διοργανωτή το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) Δήμου Ζηρού.

12 Ιουλίου: Άγιος Γεώργιος: Εκδήλωση «Ηπειρώτικες όχθες» με συνδιοργανωτές την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, τον Δήμο Ζηρού, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου (ώρα έναρξης 6.00 μ.μ.).

16 Ιουλίου: Κερασώνας: Παιδική θεατρική παράσταση του έργου «Ο Μορμόλης» από το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι» (ώρα έναρξης 21.30).  Θα προηγηθεί παιδική γιορτή με μουσική, φαγητό, εκπλήξεις. Οι δύο εκδηλώσεις θα γίνουν στον αύλειο χώρος του Δημοτικού Σχολείου με διοργανωτή τον τοπικό Εκπολιτιστικό σύλλογο.

17 Ιουλίου: Κερασώνας: Εθελοντική αιμοδοσία από τους εθελοντές αιμοδότες.

17 Ιουλίου: Κερασώνας: Μουσική βραδιά με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Ηλία Πλαστήρα στην παρουσίαση παραδοσιακών χωρών (ώρα έναρξης 10.00 μ.μ. -αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου -Διοργανωτής εκπολιτιστικός σύλλογος Κερασώνα).

20 Ιουλίου: Μελιανά: Εκδήλωση (πανηγύρι) στον Προφήτη Ηλία  (Διοργανωτής Πολιτιστικός –Περιβαλλοντικός Σύλλογος απανταχού Μελιανιτών).

23 Ιουλίου: Εκδήλωση της Παιδικής χορωδίας Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Κων/νούπολη).

24 Ιουλίου: Ανώγειο: Αντάμωμα στην Πλατεία Συντάγματος Ξηροβουνίου.

24 Ιουλίου: Νέα Κερασούντα: Εορταστική εκδήλωση (Διοργανωτής σύλλογος «Κατσαντώνης»)

25 Ιουλίου: Παναγιά: Εκδήλωση για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής (διοργανωτής εκκλησιαστική επιτροπή).

26 Ιουλίου: Κλεισούρα: Εορταστική εκδήλωση.

27 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση “Ναπολεοντία” από το ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. (O χώρος θα ανακοινωθεί προσεχώς).

31 Ιουλίου: Άσσος: Ψυχαγωγική δημοτική εκδήλωση με διοργανωτή τον Σύλλογο αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης».

31 Ιουλίου: Κερασώνας: Θεατρική παράσταση. Θα ανέβει η κωμωδία «Όλα όσα πρέπει για τις γυναίκες» από το καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι» (ώρα έναρξης 10.00 μ.μ. -αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου. Διοργανωτής εκπολιτιστικός σύλλογος Κερασώνα).

1η Αυγούστου: Κρανιά -Τύργια: Γιορτή κτηνοτροφίας.

1η Αυγούστου: Θεσπρωτικό: Εκδήλωση της φιλαρμονικής Θεσπρωτικού.

1η Αυγούστου: Κερασώνας: Μουσική βραδιά με ελληνική και ξένη μουσική στην Πλατεία του Χωριού. (Διοργανωτής εκπολιτιστικός σύλλογος)

1η Αυγούστου: Άσσος: Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους δασκάλους με μακροχρόνια υπηρεσία  στα Δημοτικά Σχολεία του Άσσου. (Διοργανωτής σύλλογος αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης»).

2 Αυγούστου: Άσσος: Αθλητικές εκδηλώσεις. (Γύρος του Άσσου και ποδοσφαιρικοί αγώνες) (Διοργανωτής σύλλογος αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης»).

3 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση “Ναπολεοντία” από το ΔΗΠΕΘΙ σε συνεργασία με την ΠΕΔ. Ο χώρος που θα ανέβει η παράσταση θα ανακοινωθεί προσεχώς. 

5 Αυγούστου: Παπαδάτες: Παρουσίαση του «Συλλογικού και Συλλεκτικού βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου με τίτλο:”Έτσι μάθαμε γράμματα”. (Πλατεία ώρα 7.30 μ.μ.).

6 Αυγούστου: Κερασώνας: Εκδήλωση για τον εορτασμό του Σωτήρος.

7 Αυγούστου. Νικολίτσι: Μουσική βραδιά στην πλατεία. “Εν Νικολιτσίω”.

8 Αυγούστου: Θεσπρωτικό Γλέντι Α.Σ. Κεραυνού στο Θεσπρωτικό (όπως ανακοινώθηκε θα τραγουδήσουν οι Παπαδόπουλος, Ζιώγαλας, Γιοκαρίνης).

8-9 Αυγούστου: Διήμερο Rock Festival (Rapido Molino) στον Γοργόμυλο.

10 Αυγούστου: Εκδήλωση –αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική με τίτλο «Μουσικές διαδρομές στην παράδοση» στον Γυμνότοπο με διοργανωτή τον Πολιτιστικό σύλλογο «Πάτερ Κοσμάς».

11-12 Αυγούστου: Λίμνη Ζηρού: Διήμερο Zero festival στη λίμνη Ζηρού (Διοργανωτής σύλλογος Νέων Φιλιππιάδας).

10-14 Αυγούστου: Θεσπρωτικό: Τουρνουά ποδοσφαίρου στη Λάκκα με διοργανωτή τον Κεραυνό Θεσπρωτικού.

11 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Πρωί: Αγώνας τρεξίματος 10 χλμ. Βράδυ: Pasta party εν’ όψει του Αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας. (Διοργανωτές Πολιτιστικός σύλλογος Πολυσταφυλιτών – Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα»).

12 Αυγούστου πρωί: Πολυστάφυλο: Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας 30 χλμ. με τίτλο: Polistafilo (Lakka Souliou) MTB & MTRun 2015. (Διοργανωτές Πολιτιστικός σύλλογος Πολυσταφυλιτών – Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα»).

12 Αυγούστου βράδυ: Πολυστάφυλο: 8ο River Party Αχέροντα σε νέα τοποθεσία στις όχθες του μυθικού ποταμού. (Διοργανωτές Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών –Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα»).

13 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Εκδήλωση για παιδιά. (Διοργανωτής πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών- Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα»).

14 Αυγούστου: Ριζοβούνι – Καστρί: Μουσική εκδήλωση για τον εορτασμό της Θεοτόκου με χορευτικά συγκροτήματα (Διοργανωτής Μορφωτικός Σύλλογος Ριζοβουνίου).

14 Αυγούστου: Παλαιά Φιλιππιάδα: Εκδήλωση (γλέντι) για τον εορτασμό της Θεοτόκου. (Διοργανωτής Αθλητικός Όμιλος Φιλιππιάδας).

14 Αυγούστου:  Κρανιά -Τύργια: Εορταστική εκδήλωση (πανηγύρι).

14 Αυγούστου: 4ος ημιμαραθώνιος Λάκκας Σουλίου (21,2 χλμ) με αφετηρία την Πλατεία Παπαδατών και διαδρομή Νικολίτσι, Άσσο, Μελιανά, Χάλασμα, Παπαδάτες.

15 Αυγούστου: Παπαδάτες: Πάρτι νεολαίας με διοργανωτή τον Πολιτιστικό σύλλογο.

15 Αυγούστου: Κερασώνα: Εκδήλωση για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

15 Αυγούστου: Γοργόμυλος: Αντάμωμα των απανταχού Γοργομυλιωτών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

15 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Ημερήσιο θρησκευτικό – παραδοσιακό πανηγύρι στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

16 Αυγούστου: Νικολίτσι -Ελιά: Μουσική εκδήλωση.

16 Αυγούστου: Πολυστάσφυλο: Εκδήλωση (γλέντι με παραδοσιακή μουσική) στην πλατεία (Διοργανωτής πολιτιστικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών).

21 Αυγούστου: Θεσπρωτικό: 6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο μεσοχώρι (Διοργανωτής Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού).

23 Αυγούστου: Παπαδάτες: Λιτανεία και Δημοτική βραδιά στο Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

 

Σημείωση: Στο εν λόγω πρόγραμμα είναι πιθανό  να υπάρξουν μικρές αλλαγές για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

 

Δημοσιεύτηκε σε: