Ο Δήμος Ζηρού εντάχθηκε στους ορεινούς μετά την αναμόρφωση των κριτηρίων που αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των ορεινών Δήμων θα έχει πλέον ο Δήμος Ζηρού μετά την αναμόρφωση των κριτηρίων την οποία αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών και ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας.

Η αναμόρφωση των κριτηρίων προκειμένου να χαρακτηρισθεί ορεινός ο Δήμος Ζηρού και να κατοχυρωθεί θεσμικά, αποτελούσε χρόνιο αίτημα της Δημοτικής αρχής και προσωπικά του Δημάρχου κ. Νικόλαου Καλαντζή, που αναδείκνυε σε κάθε ευκαιρία και προς όλες τις αρμόδιες αρχές, την ανάγκη χαρακτηρισμού του Δήμου ως ορεινού, καθ’ ότι το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από ορεινό όγκο και για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα που απαιτούν συγκεκριμένες εφαρμόσιμες πολιτικές.

Οι έξι Δήμοι που με βάση την αναμόρφωση των κριτηρίων θεωρούνται στο εξής ορεινοί είναι οι: Ερυμάνθου, Ζηρού, Ζίτσας, Βόρειας Κέρκυρας, Διρφύων-Μεσσαπίων, και Μαλεβιζίου.

Στο μεταξύ, ευθύς αμέσως με τον χαρακτηρισμό του Δήμου μας ως ορεινού ανακοινώθηκε από τον κ. Πέτσα και η πρώτη ενίσχυση των συνολικά 100 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους με το ποσό των 27, 7 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε: «Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των δήμων, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό τους. Τα ποσά διατίθενται στους δικαιούχους δήμους για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, καθώς για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων».

«Σταθερός μας στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνδημοτών μας, η τοπική ανάπτυξη αλλά και η αναζωογόνηση των Κοινοτήτων μας. Χαιρετίζουμε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα ν’ αναμορφώσει τα κριτήρια χαρακτηρισμού ενός Δήμου σε ορεινό και τον ευχαριστούμε για τη στήριξη του αιτήματός μας. Οι δυνατότητες που δίνονται απ’ αυτή την εξέλιξη είναι σημαντικές και θα επιδιώξουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο, προς όφελος του Δήμου και των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής.

 

Δημοσιεύτηκε σε: